Bensin

Innan motor uppfanns så använde man bensin till annat. Man använde det som avlusningsmedel, fläckborttagningsmedel eller som lampolja och liknande. Det var dock först med motorn som användningsområdet ökade markant.

Bensin är bränslet som används mest. Det är en blandning av 3 – 9 kolatomer och flytande kolväten. Man kan tillverka bensin på olika sätt. Genom biomassa, kol eller naturgas. Det absolut vanligaste är dock att tillverka det genom råolja.

Vi använder bensin i våra personbilar till stor del. Också mopeder, motorcyklar och propellerplan använder till stor del bensin.

För att dra ned på utsläppen av fossil koldioxid och för att minska förbrukningen av olja säljs nu för tiden bensin som innehåller upp till 5 % etanol. Har du en gammal motor utan katalysator förminskar det dessutom utsläppen av kolmonoxid. Det var länge olagligt att ha mer än 5 % etanol eller 3 % metanol i bensinen som säljs i Sverige, trots att många biltillverkare godkänner upp till 10 % etanol i bensinen. 2011 ändrades detta och det är numera lagligt med 10 % etanol i bensinen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *