Etanol

Etanol är en alkohol. Ett annat namn för etanol är etylalkohol. Den är precis som andra alkoholer giftig och rusningsframkallande. Man kan förutom i ytterst små mängder inte förtära etanol.

Man framställer ofta etanol genom jäsning av sockerhaltiga vätskor från jordbruksprodukter med hög kolhydrathalt. Sockerrör, majs eller annan spannmål är vanliga råvaror i detta användningsområde.

Etanol används som bränsle för bland annat bilar. I vanlig bensin finns 5-10 % etanol inblandat. Detta för att minska på dåligt bränsleutsläpp. Men man kan också köra bil på mer etanol. Bränslet kallas då för E85 och är också en blandning mellan etanol och bensin. Men här är det 85 % etanol och 15 % bensin.

Det är inte alls vanligt att köra på etanol. Men det är inte för att det inte fungerar lika bra, tvärtom. Eftersom etanol har högre oktanhalt än bensin brinner det snabbare. Detta gör att motorn får en högre verkningsgrad än en vid bensinanvändning. Etanol har dessutom ett lägre energivärde än bensin.

Men den största anledningen till att vissa väljer att använda etanol istället för bränsle så som bensin är med tanke på miljön. Avgaserna från etanoldrift är i regel ofarliga. Men med det vanliga bränslet E85 är det inblandat en del bensin vilket gör att avgaserna till viss del blir farliga. Dock inte i samma grad som bensin i sig. I det stora hela är det mycket bättre för miljön att köra med etanolbil än med bensinbil. Tyvärr är det alldeles för dyrt för de flesta att köra etanolbil, på grund av alkoholskatten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *