post

Vad är kollagen och vad är det bra för?

Många som vill förbättra hälsan hos sin hud, leder och hår äter tillskott av kollagen dagligen. Man tillsätter kollagenpulver till morgonkaffe, te eller sin smoothie. Även om användningen av kollagentillskott och andra kollagenprodukter ökar vet de flesta inte vad kollagen faktiskt är eller vad det gör i kroppen.

Vad är kollagen och varför är det viktigt?
Collagen är en typ av protein. Faktum är att det är det mest förekommande strukturella proteinet hos djur och människor. Ett strukturellt protein är ett som utgör strukturen eller ramverket för dina celler och vävnader. Det finns 28 kända typer av Collagen, där typ I kollagen står för 90% av det kollagen som finns i människokroppen. Kollagen består huvudsakligen av aminosyrorna glycin, prolin och hydroxiprolin. Dessa aminosyror bildar tre strängar, som utgör den trippelhelixstruktur som är karakteristisk för Collagen. Kollagen finns i bindväv, hud, senor, ben och brosk. Det ger strukturellt stöd till vävnader och spelar viktiga roller i cellulära processer så som:
vävnadsreparation
immunsvar
cellulär kommunikation
cellulär migration, en process som är nödvändig för vävnadsunderhåll

Det är bindvävscellerna som producerar och underhåller vårt kollagen. När människor blir äldre faller deras kollagenstruktur gradvis samman, fibroblastfunktionen försämras och kollagenproduktionen saktar ner. Dessa förändringar, tillsammans med förlusten av ett annat viktigt strukturellt protein som kallas elastin, leder till tecken på åldrande så som slapp hud och rynkor.

Använder kollagen
Din kropp producerar kollagen naturligt, och du kan konsumera kollagen genom kostkällor som kycklingskinn, fiskskinn samt kollagentillskott. Du kan köpa kollagen i pulver, kapslar och i flytande form. Du kan ta det som ett komplement eller lägga till det i drycker – både varma och kalla – och tillsammans med livsmedel så som havregryn, yoghurt eller energibollar. Sjukvårdspersonal använder också kollagen och kollagenbaserade material inom det medicinska området, inklusive vid behandling av sår, brännskador och diabetiska sår. Dessutom använder kosmetikaföretag kollagen i produkter som fuktkrämer och serum på grund av dess fuktgivande egenskaper.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *